Bedrijven

Over E-surance

E-surance is een product
van Datafin bvba.

FSMA 019558 A-B
Ondernemings nr: 0420.346.530

Klantlogin Nog niet geregistreerd?

Voor het weergeven van de inhoud op deze pagina is een nieuwe versie van Adobe Flash Player vereist.

Adobe Flash Player ophalen

« Terug naar alle nieuws

Veiligheidsvestjes: verplicht of niet?

Veiligheidsvestjes: verplicht of niet?

In de praktijk kunt u best altijd een veiligheidsvestje in uw wagen hebben, hoewel het volgens de letter van de wet niet verplicht is. De wet zegt niet uitdrukkelijk dat er een veiligheidsvestje in uw wagen aanwezig moet zijn, behalve als u een ongeval of pech heeft op autosnelwegen of autowegen. In dat geval bent u verplicht om een vestje te dragen als u uw wagen moet verlaten.

Volgens de letter van de wet:

Op gewone wegen

Als u uw wagen alleen op gewone wegen gebruikt en dus niet op autosnelwegen, dan bent u niet verplicht om een veiligheidsvestje te dragen bij ongeval of pech.

Op autosnelwegen of autowegen

Sinds 1 februari ’07 bent u wel verplicht om een reflecterend fluorescerend veiligheidsvestje te dragen wanneer u door een ongeval of pech moet uitstappen op de autosnelweg, autoweg of pechstrook van een autosnelweg.

In de praktijk:

Het is zeker aan te raden om toch steeds een vestje in uw wagen te hebben zodat u het kunt dragen wanneer u door pech of een ongeval uw wagen moet verlaten en u zich op de openbare weg moet begeven. Zo bent u in ieder geval wettelijk in orde wanneer u een probleem heeft op de autoweg of autosnelweg. Bovendien bent u met een vestje zichtbaarder voor anderen, wat ieder zijn veiligheid alleen maar ten goede komt!

Op vakantie met de wagen:

Ook in het buitenland is de wet in sommige landen van toepassing. Bijvoorbeeld in Spanje, Italië, Oostenrijk, Portugal en binnenkort ook in Frankrijk is de bestuurder van een voertuig verplicht om een veiligheidsvestje te dragen bij ongeval of pech.

Hoe moet het vestje eruitzien?

Hoe het veiligheidsvestje er precies moet uitzien, staat niet beschreven in de Belgische wet. Het is dus niet onderworpen aan minimale technische specificaties. Maar het is aan te raden om vestjes van het type EN471 te gebruiken, omdat zij voldoen aan de Europese standaard. In een aantal Europese landen is dit type verplicht, dus als u naar het buitenland gaat en u gebruikt deze vestjes, dan weet u zeker dat u wettelijk in orde bent.

Powered by Insusite - Created by CRM.art